Teksas

Svjetsko prvenstvo do svoje četvrte stanice putuje preko Atlantika

Michal Navratil

Teksas
United States 3 sep

Sep 3, 2017 20:00:00 +0000
Michal Navratil

15:00 3 sep | Lokalno vrijeme

20:00 3 sep | GMT

Conditions

Podatke o vremenu donosi

27°C / 81°F Temperatura zraka
22°C Temperatura vode
16 km/h / 10 mph Brzina vjetra
Freshwater Vrsta vode
5.5m to 7m Dubina vode
27m | 20m Visina skokova

Svjetsko prvenstvo do svoje četvrte stanice putuje preko Atlantika

Nakon što su ugostile otvaranje sezone 2016, litice Hell's Gate na jezeru Possum Kingdom, u američkoj saveznoj državi u kojoj sve ima uvećane proporcije - Teksasu, dočekaće elitu svjetskog cliff divinga na ulasku u drugi dio aktuelne sezone.

Iz Evrope, Svjetsko prvenstvo putuje preko Atlantika gdje ga čeka praznik za oči: dvije visoke litice se dramatično izdižu iznad prvog vještačkog jezera u ovoj regiji, gdje će se 14 skakača i 8 skakačica (uključujući takmičare s pozivnicom) boriti za pobjedu. Na ovom je mjestu australska takmičarka s pozivnicom, debitantica u Svjetskom prvenstvu i kasnija prvakinja - Rhiannan Iffland - u sezoni 2016 oduševila gledaoce čarobnim skakačkim nastupom i oborila sve prognoze ostvarivši zapanjujući trijumf.

Jezero Possum Kingdom je smješteno duboko u dolini planina Palo Pinto. Ova ogromna vodena akumulacija, stvorena izgradnjom brane na rijeci Brazos, nije nalik niti jednom drugom jezeru u Teksasu. Sa svojom nevjerovatno dubokom vodom, te okomitim liticama, jezero je pravi raj za odmor. Na njegovoj sredini leži čuveni Hell's Gate, stjenovita formacija u blizini ostrva Devil's Island, koji plijeni ljepotom koliko i mnoštvom legendi koje se o njemu ispredaju. Zbog ravnog okolnog terena, 30-metarske litice su svojom visinom dominantne čak i u odnosu na najveće brodove koji ovuda prolaze. Samo skakači mogu ova čuda prirode učiniti još uzbudljivijim, svojim složenim akrobacijama sa visine skoro tri puta veće od olimpijske.

Lokacija - Hell's Gate - dvije visoke litice na vještačkom jezeru
Koordinate - 32.8667° N, 98.4333° W
Visine platformi - 27 m | 20 m
Dubina vode - 5,5 do 7 m
Temperatura vode u septembru - 22°C
Temperatura zraka u septembru - 26°C
Voda - Jezero Possum Kingdom, slatka voda
Zanimljivost - Jezero se prostire na površini od oko 6.900 hektara, sa 500 km obale. Sadrži 930.000.000 m3 vode, od čega 680.000.000 m3 služi za vodosnabdijevanje.

Takmičenje će biti prenošeno UŽIVO 03. septembra od 22:00h, na www.redbullcliffdiving.com, Red Bull TV i Facebooku. Red Bull TV je dostupna na pametnim televizorima, igraćim konzolama, mobilnim uređajima itd. Saznajte više na about.redbull.tv

Ako propustite takmičenje ili ga jednostavno želite ponovo pogledati, ponovno gledanje na zahtjev biće dostupno nekoliko minuta nakon takmičenja.

Teksas

Up Down

Up Down

Up Down

#REDBULLCLIFFDIVING