Mostar

Pretposljednja stanica donosi povratak na legendarni Stari most u Mostaru

Mostar

Mostar
Bosnia and Herzegovina 16 sep

Sep 16, 2017 12:30:00 +0000
Mostar

14:30 16 sep | Lokalno vrijeme

12:30 16 sep | GMT

Conditions

Podatke o vremenu donosi

29°C / 84°F Temperatura zraka
13°C Temperatura vode
14 km/h / 9 mph Brzina vjetra
Freshwater Vrsta vode
5m to 5.5m Dubina vode
27m | 21m Visina skokova

Pretposljednja stanica donosi povratak na legendarni Stari most u Mostaru

Tradicija skokova sa Starog mosta, jednog od najpoznatijih simbola Bosne i Hercegovine, seže čak do 17. vijeka. A elita svjetskog cliff divinga će ponovo demonstrirati svoje umijeće pred vatrenom mostarskom publikom, na pretposljednjoj stanici sezone 2017. Ovo je stanica na kojoj gledaoci znaju skakače po imenima, i gdje se gaji jednako poštovanje prema tradicionalnim skokovima, koji su svojevrsni ispit zrelosti za mostarske mladiće, i prema finoj umjetnosti cliff divinga.

Sagrađen u 16. vijeku, mitski Stari most graciozno se izdiže iznad smaragdne vode rijeke Neretve, spajajući dva dijela Starog grada u Mostaru. S obje strane okružen utvrđenim kulama, neosjetno se uklapa u okolinu, stvarajući impresivan prizor. Ovaj kameni most s jednim lukom mijenja izgled kada se posmatra iz različitih perspektiva.

Njegov graditelj bio je Mimar Hajrudin, učenik velikog otomanskog arhitekte Mimara Sinana. Legenda kaže da graditelj nikada nije vidio završen most, jer je otišao prije skidanja skele, nemajući snage da vidi da li će most stajati. Sultan Sulejman Veličanstveni zaprijetio mu je odrubljivanjem glave ukoliko most padne. Most se, sa okolnim dijelom Starog grada u Mostaru, nalazi na UNESCO-voj listi Svjetske baštine, i često se navodi kao jedan od najljepših mostova u svijetu.

Ovjekovječen na zastavi i grbu grada, most je žila kucavica života u Mostaru od same svoje izgradnje. Stari most je mjesto gdje je tradicija nadmetanja u skokovima duga 450 godina. Jednako koliko i most, čuvena je i slika skakača koji jezdi kroz zrak sa mosta prema ledenoj i brzoj vodi Neretve.

Lokacija - Stari most u Mostaru
Koordinate - 43°20'13"N, 17°48'54"E
Visine platformi - 27 m | 21 m
Dubina vode - 5 do 5,5 m
Temperatura vode u septembru - 13°C
Temperatura zraka u septembru - 27°C
Voda - Rijeka Neretva, slatka voda
Zanimljivost - Most je bio srušen za vrijeme rata u BiH, a poslije je vjerno rekonstruisan korištenjem originalnih kamenih blokova izvađenih iz Neretve. Ponovo je otvoren 2004. godine.

Takmičenje će biti prenošeno UŽIVO 16. septembra od 14:30h, na www.redbullcliffdiving.com, Red Bull TV i Facebooku. Red Bull TV je dostupna na pametnim televizorima, igraćim konzolama, mobilnim uređajima itd. Saznajte više na about.redbull.tv

Ako propustite takmičenje ili ga jednostavno želite ponovo pogledati, ponovno gledanje na zahtjev biće dostupno nekoliko minuta nakon takmičenja.

Mostar

Up Down

Up Down

Up Down

#REDBULLCLIFFDIVING