Orlando Duque

Colombia

Orlando Duque

Kolumbija

Slučajni dijalog u taksiju. Vozač: Čime se bavite? Mušterija: Radim u Red Bull Cliff Diving Svjetskom prvenstvu. Vozač: A, tu se takmiči onaj Kolumbijac sa dugom crnom kosom svezanom u rep, jel' tako? Provjereno radi. Svugdje u svijetu. Orlando Duque je legenda, ikona ovog sporta. On je cliff diving i cliff diving je njegov život. "Ovaj sport je odabrao mene. Radio sam razne druge stvari, i nijedna mi se nije svidjela. Kada sam počeo skakati, osjetio sam: 'To je to!'" Sa 13 svjetskih naslova i dva Guinnessova rekorda u sportu koji sam naziva "prirodniji oblik skokova", njegovo fantastično umijeće skakanja s 27 metara visine ne treba više nikakvih dokaza.

Skoro 20 godina, najveći ambasador ovog sporta je razvijao i učvršćivao ovu ekstremnu disciplinu, osvojivši usput doslovno sve - između ostalog, prvo Red Bull Cliff Diving Svjetsko prvenstvo 2009, kao i prvo FINA Svjetsko prvenstvo u visinskim skokovima 2013 - i u 42. godini ovaj čovjek ne misli stati.

Pored osam pobjeda, Orlando još drži rekord sa najviše osvojenih drugih mjesta u historiji Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva (15), i pet puta je završio među prva tri u ukupnom poretku. I dok mu je sezona 2016 bila prva bez pobjedničkog podija, najiskusniji skakač u Svjetskom prvenstvu itekako zna kako se vratiti još jači. Nakon povrede zbog koje je ranije okončao sezonu 2011, učesnik kolumbijskog izdanja 'Plesa sa zvijezdama' je sezonu 2012 otvorio pobjedom i završio je kao viceprvak iza Garyja Hunta.