Michal Navratil

Czech Republic

Michal Navratil

Republika Češka

"Nakon sedam sezona u Svjetskom prvenstvu, konačno sam ovladao svojim skokovima i osjećam se sigurno dok ih izvodim. Zaista sam zadovoljan mojim repertoarom skokova. Imam dobar koeficijent težine. Sezona 2016 bi mogla biti godina uspjeha!" Rečeno. Učinjeno. Ništa za dodati.
Kada u junu počne nova sezone, Michal Navratil će u nju ući nakon najimpresivnije i najuspješnije godine u svojoj čitavoj karijeri. Odličan start na otvaranju sezone 2016 donio mu je treće mjesto, što je bilo njegovo prvo pobjedničko postolje nakon četiri godine. Uslijedila je i prva pobjeda za Čeha, na njegovom 53. takmičenju, čime je napravio fantastičan povratak nakon operacije koljena sredinom sezone. I na narednoj stanici je nastavio pobjednički. Osim kolumbijske legende cliff divinga, Orlanda Duquea, ovaj 32-godišnjak je sada jedini skakač koji je nakon prve pobjede u karijeri ostvario još jedan uzastopni trijumf.

Skakač koji nastupa na jednom od najvećih svjetskih kruzera kompanije Royal Caribbean, nametnuo se kao jedan od najkonstantnijih u cliff divingu, i nikada nije prestao održavati i podizati nivo svojih nastupa u ovom sportu koji se brzo razvija, uprkos žestokoj konkurenciji.

Poznat po svom otvorenom karakteru, ovaj energični sportista nakon takmičenja voli zabavljati publiku skokovima u stilu Supermana, što mu je donijelo nadimak „Supratil".