Gary Hunt

Velika Britanija

Gary Hunt

Velika Britanija

Predstavljamo najboljeg svjetskog skakača s litice - čovjeka koji se boji visine. "Toliko sam naviknut da procjenjujem visinu i računam koliko bih salta i vijaka s te visine mogao izvesti, i ne mogu odoljeti a da ne zamislim kako bi bilo skočiti. Tako da tamo gdje ispod nema vode, na smrt se preplašim." Srećom, kada je riječ o skokovima sa visine jednake šest dvospratnih autobusa - da se poslužimo poređenjem u britanskom stilu za ovog stanovnika Pariza - šestostruki svjetski prvak uspjeva prevazići faktor straha i učiniti da i najkomplikovaniji skokovi izgledaju lagano.

Kako je ovaj strastveni žongler nedavno studirao matematiku, evo nekoliko brojki iz njegove nenadmašne karijere u Svjetskom prvenstvu: 28 pobjeda i 51 pobjedničko postolje u 59 takmičenja - nije propustio niti jedan turnir. Šest najboljih rezultata na pojedinačnim takmičenjima su njegovo vlasništvo (slijedi ga Rus Artem Silchenko). Također je vlasnik najtežeg skoka u historiji (cliff divinga) - trostruki salto naprijed sa četiri i po vijka u manje od tri sekunde, poznat kao 'double in, double out' (dvaput unutra, dvaput van). "Uvijek pokušavam obarati rekorde i raditi nove stvari, tako da je to očito ono što me tjera naprijed." U osam godina Svjetskog prvenstva, Gary je osvojio šest titula prvaka.

Ova bi se lista mogla nastaviti sa najviše uzastopnih pobjedničkih postolja (21) i najviše uzastopnih pobjeda (6), ali ovaj 33-godišnjak je mnogo više od 'običnog' briljantnog skakača. Pored matematike, njegova akademska interesovanja privukla je i kriminalistika; darovit je pijanista, mada on to nepretenciozno poriče; žonglira loptice i palice poput profesionalca; i nedugo nakon što je počeo učiti francuski, tečno je odgovarao francuskim novinarima na njihovom maternjem jeziku. Više od svega, Gary Hunt je skroman, opušten i s njim možete sjajno ćaskati o svemu na svijetu i o njegovom bratu. Sve dok se ne približite nekom od njegovih cliff diving rekorda...