David Colturi

SAD

David Colturi

SAD

"Bojim se mogućih posljedica lošeg skoka," kaže David Colturi, "skoro koliko i uredskog posla od 9 do 5." Stoga je ovaj 28-godišnjak za kancelariju odabrao 27-metarsku platformu, visine nekih osam spratova iznad vode, bez obzira koje je doba dana. Kao način silaska dole, preferira salta i vijke. U proteklih nekoliko godina, stalno je napredovao, postavši najmlađi skakač koji je nastupao u kompletnoj sezoni Svjetskog prvenstva (2012), najmlađi skakač koji se popeo na pobjedničko postolje i najmlađi skakač koji je pobijedio na jednom takmičenju.

"Dokazao sam da mogu skakati s najboljima, sada to moram ponoviti svaki put," skakač s adresom u Los Angelesu objašnjava svoj cilj za sezonu 2017, imajući na umu rezultate ukupnog poretka. Nakon što je četiri puta bio peti u ukupnom poretku, i sezone 2016 za zaborav - izuzev savršenog oproštaja sa trećim mjestom u Mostaru, prije operacije ramena prošlog oktobra - 'sunčani dečko' Svjetskog prvenstva ove godine cilja više.

Bivši student medicine se početkom februara vratio na 10-metarsku platformu, i mogao bi dodati još nekoliko uspješnih cliff diving sezona prije nego se definitivno ponovo uhvati knjige kako bi postao doktor.